Photoshop taboe...

"Pfff, da's Photoshop. Zo kan ik het ook..." 
...
Ik daag je uit het eens te proberen.

 

Ik volg een drie jaar durende opleiding tot fotograaf en in de gangen van de campus, in de klas of zelfs onder vrienden die in wezen niks met fotografie te maken hebben komt het onderwerp als maar vaker aan bod. Heeft foto's bewerking, dus niet gewoon "ontwikkelen" in bijvoorbeeld Lightroom of CameraRAW, nog iets met fotografie te maken?

 

Alhoewel ik zelf een fotograaf ben die alles op alles zet om de foto 'in-camera' zo goed mogelijk te krijgen en de na-bewerking of ontwikkeling in Lightroom houd, vind ik van wel. Ik kan uren sjouwen met softboxen, reflectors, flitsers, backdrops en dergelijke om de lichtinval op mijn onderwerp te krijgen zoals ik het in mijn gedachten zie voor dat ik nog maar de camera uit mijn tas haal. Uiteraard zijn er altijd die situaties die je gewoon niet in de hand hebt. Stel dat je een architectuurfoto wil maken van laten we zeggen het Colosseum in Rome. Ongetwijfeld zullen er altijd minstens 100 toeristen je beeld ontsieren. Photoshop is dan de enige remedie. En hoe dan ook, van een slechte foto kan je zelfs met Photoshop geen mooi beeld maken. 

Maar er zijn artiesten, ja ik noem het artiesten, die van een paar mooie beelden één fantastisch beeld kunnen maken. Of deze artiesten fotografen zijn laat ik in het midden. Als zij de beelden die ze gebruiken gemaakt hebben wel. Gebruiken ze beelden van iemand anders, dan misschien niet. maar het blijven hoe dan ook artiesten. Uiteraard zien we tijdens onze opleiding redelijk wat van Photoshop en ik kan je verzekeren dat, net zoals dat met fotografie of eender welk artistiek vak dan ook het geval is, je 5 of 10 jaar met photoshop kan werken en nog steeds zal bij leren. De Photoshop artiesten, net als fotografen of schilders, moeten kennis hebben van compositie, lijnenspel, beeld spanning, en ga zo maar even door. Met andere woorden, de artistieke vaardigheden. Een goede Photoshop artiest kan een portret van een model mooier maken. Is dat vals spelen? Zo ja, op welke manier dan? Wat is dan "eerlijk spelen"? Een mooier model gebruiken? In het slechtste geval is het een beetje gênant voor het model. Houd in gedachten dat ik het hier heb over "een mooi beeld maken". Dat is dus niet het zelfde als de waarheid in beeld brengen. Mijn idee van "vals spelen" zou zijn als je je als fotograaf geen moeite doet om bijvoorbeeld de compositie van je foto zo goed mogelijk te krijgen in-camera en de fouten er achteraf gaat proberen uit te halen. Maar geloof me, een iets of wat geoefend oog haalt die 'verbeterde' foto's er zo uit omdat die beelden door mensen worden gemaakt die geen hart hebben voor het artistieke gedeelde van het vak. In de meeste gevallen maken ze de foto zelfs slechter.  

Dus ja, als je't mij vraagt heeft photoshop veel met fotografie te maken maar misschien zelfs meer met de schilderkunst. Photoshop artiesten bouwen een beeld op net zoals goede schilders dat kunnen.

Raf.