tips

Essentiële tips voor koud-weer-fotografie.

De eerste nachtvorst is een feit. Dat is voor mij meestal de trigger om ook fotografisch naar wintermodus te schakelen.

De koude brengt ochtendmist, ijs en sneeuw. Met andere woorden prachtige landschappen die zeker de moeite zijn om gefotografeerd te worden. Of trek je naar de bergen en ga je je fotografische kunsten loslaten op skiërs, snowboarders of je sneeuwman rollende kinders …? Je camera is meestal wel opgewassen tegen de elementen. Al hou je je materiaal best wel droog. Wanneer het regent of sneeuwt drapeer je best een handdoek of nog beter een zeemvel over je camera zodat die de regen of sneeuw opvangt. De duurdere modellen zijn meestal wel voorzien van rubberen dichtingen, maar toch…

Een ander, nogal essentieel onderdeel van je camera dat wél een probleem heeft met de koude, zijn je batterijen. Neem zeker een reserve batterij mee! Verder raad ik je aan, wanneer je niet aan het fotograferen bent om je batterijen in je binnenzak van je jas of in je broekzak te steken. Op die manier blijven ze langer warm en zal de lading van de batterij langer bewaard blijven. 

Het spreekt vanzelf dat je je camera en de rest van je gereedschap in een goede cameratas of rugzak tegen de elementen beschermt. Probeer te vermijden om je camera de hele dag rond je nek te dragen. Heb je de camera toch voor een tijdje “in de aanslag”, hang ‘m dan onder je jas. Het is ook geen slecht idee om een UV filter op je lens te draaien. Van die filter zie je niets op je foto’s maar het beschermt wel je lens tegen vuil, regen en sneeuw.

Wanneer je fotografeert in de sneeuw houd dan rekening met je witbalans. De sneeuw reflecteert de lucht en wanneer die mooi open en blauw is krijgen je foto’s gemakkelijk een blauwe zweem. Draai je witbalans dan naar “bewolkt” om de foto’s terug wat ‘warmer’ te maken. Aangezien sneeuw de neiging heeft om nogal wit te zijn gaat de lichtmeter in je camera je foto’s willen onder belichten. Overbelicht met 1 á 2 stops om je belichting juist te krijgen.

De problemen met je camera en lenzen beginnen meestal wanneer je terug thuis bent en lekker warm in de huiskamer je camera uitpakt om je foto’s naar je PC te versluizen. 

Denk even na over het volgende, wat gebeurd er met een glas koud bier dat op je terrastafeltje staat in de zomer? Juist, het slaat onmiddellijk aan. Wanneer je je camera een paar uren in de koude hebt gebruikt is deze ook koud. Op zich geen probleem, de meeste cameras kunnen gebruikt worden tussen -40°C en +40°C. (Raadpleeg de handleiding van je toestel om zeker te zijn.) Wanneer je dan deze in de warme woonkamer uithaalt speelt je camera de rol van het glas bier en gaat het vocht in de lucht aanslaan op alle koude oppervlakten van je toestel. Haal op dat moment dus NOOIT het objectief van je body omdat dan, zowel je objectief als je body ook aan de binnenkant kan aanslaan.
Om dit te vermijden kan je best, voordat je terug naar binnen gaat, je camera en lenzen in een luchtdichte, plastic zak stoppen. De zak waar je camera in zit, gaat dan aanslaan aan de buitenkant maar de warme, “vochtige” lucht kan niet onmiddellijk aan je camera en is dus veilig. Laat je camera in de zak rustig op kamertemperatuur komen. Eens dat gebeurd is, kan de camera uit de zak en is dan perfect veilig.
Wanneer je een goede (lees: dure) camera tas hebt, kan deze ook eventueel de rol van de plastic zak spelen. 

Blijf dus zeker niet binnen wanneer het weer omslaat. De winter geeft een hele hoop interessante fotografische opportuniteiten. Grijp ze, maar houd rekening met je apparatuur!

Groeten,
Raf

App tips voor de fotograaf, The Photographer's Ephemeris

🇺🇸🇬🇧 Rather in English?

Ja, natuurlijk, je kan foto’s maken met je smartphone. Er zijn honderden zo niet duizenden review’s en blogs over de kwaliteit en de zin of onzin van cameraphones. Persoonlijk vind ik ze geweldig! Maar voor het serieuzere werk is het toch nog steeds de SLR die de plak zwaait. Maar dat is niet waar ik het over wil hebben.

Waarom dan die smartphone? Wel voor de App’s die de fotograaf kunnen helpen tijdens het fotograferen met een SLR of het plannen van een shoot.

Landschapsfotografie is een genre waar we ons als amateur of professioneel fotograaf allemaal wel eens schuldig aan maken. Maar ook voor architectuurfotografie of zelfs wanneer je je bruid en bruidegom of communicantjes in het ideale buitenlicht wil fotograferen is het fijn om op voorhand te kunnen bepalen waar en wanneer het licht ideaal is op de locatie die je hebt uitgezocht. Ook weten we dat in de meeste gevallen het licht maar voor een periode van een half uurtje of zo ideaal is. Maar hoe bepaal je nu wanneer dat moment zich gaat voor doen, om hoe laat je klaar moet staan? Wel, daar komt de smartphone goed van pas. 

De app die ik het meest gebruik om de kwaliteit van het “beschikbaar licht” de zon, en in extensie, de maan te bepalen is verkrijgbaar voor zowel IOS als Android en er is zelfs een ‘browser-versie’ voor de PC of laptop. De app vertelt me exact om hoe laat ergens ter wereld de zon gaat opkomen of ondergaan en geeft dit grafisch weer op een Google-maps kaart. Dus niet alleen kan je zien op welk tijdstip de zon op of onder gaat maar ook waar ten opzichte van het punt waar je zelf staat.
Ik plan regelmatig een trip naar een plaats die ik graag zou willen fotograferen. De Mont Blanc, Le Mont Saint Michel en de Bachalpsee om er maar een paar te noemen. Op geen van deze locaties was ik ooit eerder geweest. Dankzij de app kon ik op voorhand bepalen om hoe laat ik moest klaar staan maar ook of het licht voor de foto die ik in gedachte had ideaal zou zijn bij zonsopgang of bij zonsondergang en hoe dat de schaduwen zouden vallen gezien van op de plek waar ik zou staan. Maar ook kan de app je laten zien waar de maan en de melkweg staan of zullen staan.

overzicht van de lichtvervuiling

overzicht van de lichtvervuiling

The Photographer's Ephemeris, het is een hele mond vol kortweg wordt de app TPE genoemd. Zo vind je’m ook het snelst in de Apple app store, de Google Play store of de browser versie voor PC.
Het is niet de bedoeling om een volledige tutorial te schrijven, daarvoor kan je beter terecht op de website van de makers
Daar vindt je alleen al voor de IOS app een lijstje met maar liefst acht (8) video tutorials over het gebruik van de app. Maar laat je niet afschrikken, je hebt echt geen ingenieurs diploma nodig om er mee te werken.

Wat kan je er mee doen? Uiteraard hetgeen ik hier boven al opnoemde maar er is meer… véél meer…

Even een kleine opsomming… (bron: http://photoephemeris.com)

Key features

  • Time and direction of sunrise, sunset, moonrise and moonset
  • Phase of the moon and % illumination
  • Times of civil, nautical and astronomical twilight
  • Graphical display on a wide selection of map types
  • Two topographical/terrain map types
  • Two offline map options
  • Movable map pins: drag and drop the pin exactly where you need it
  • Track current heading using compass (on compatible devices)
  • Shadow lengths displayed to scale on map
  • Save any location you want: no fixed lists
  • Celestial events including moon phases, apogee, perigee, solstice, equinox
  • Does not require network connection for rise/set time, azimuths and sun/moon position

Advanced features

  • Automatic time zone detection for any location on earth
  • Determines elevation above sea level
  • View azimuth and altitude of sun/moon for any time of day/night
  • Distance, bearing and elevation angle between any two points
  • Location import from KML or KMZ
  • Location export via email as KML
  • Display azimuths/bearings relative to magnetic north
  • Configurable timeline display
  • Sun/moon transit times
  • ‘Golden hour’ time/duration

Geek features

  • Line of sight analysis
  • Find when the sun/moon will appear from behind a hill or ridge
  • Advanced visual sun and moon search: find when the full moon rises as the sun sets in a given direction
  • Azimuth or altitude search priority
  • New crescent moon visibility
  • Compensation for atmospheric refraction
  • Compensation for elevation above the horizon
  • Distance to the visible horizon

Map Types
TPE offers a wide range of map types

  • Apple Standard, Hybrid
  • Google Standard, Satellite, Hybrid, Terrain
  • OpenCycleMap Topographic (offline beschikbaar)
  • OpenStreetMap (offline beschikbaar)

Ik gebruik de app ondertussen al een jaar of drie. In het begin alleen om te bepalen waar en om hoe laat de zon ergens op of onder gaat. Dat ging zeer eenvoudig vanaf het eerste scherm dat de app opende. Maar na een tijdje begon ik nieuwsgierig te worden naar de rest van de functies en ben de tutorial-videos van de makers gaan bekijken. Man! Net alsof je je gloednieuwe MacBook Pro enkel gebruikt als rekenmachientje! Als hulp bij het plannen van je outdoor shoots is deze app ONMISBAAR!

Laat me weten wat je er van vindt!
Veel plezier…,

Raf

PS: vergeet deze post zeker niet te delen! Als jij het interessant vond zijn er zeker fotografen die jij kent die er ook wat aan hebben. Thx!