Essentiële tips voor koud-weer-fotografie.

De eerste nachtvorst is een feit. Dat is voor mij meestal de trigger om ook fotografisch naar wintermodus te schakelen.

De koude brengt ochtendmist, ijs en sneeuw. Met andere woorden prachtige landschappen die zeker de moeite zijn om gefotografeerd te worden. Of trek je naar de bergen en ga je je fotografische kunsten loslaten op skiërs, snowboarders of je sneeuwman rollende kinders …? Je camera is meestal wel opgewassen tegen de elementen. Al hou je je materiaal best wel droog. Wanneer het regent of sneeuwt drapeer je best een handdoek of nog beter een zeemvel over je camera zodat die de regen of sneeuw opvangt. De duurdere modellen zijn meestal wel voorzien van rubberen dichtingen, maar toch…

Een ander, nogal essentieel onderdeel van je camera dat wél een probleem heeft met de koude, zijn je batterijen. Neem zeker een reserve batterij mee! Verder raad ik je aan, wanneer je niet aan het fotograferen bent om je batterijen in je binnenzak van je jas of in je broekzak te steken. Op die manier blijven ze langer warm en zal de lading van de batterij langer bewaard blijven. 

Het spreekt vanzelf dat je je camera en de rest van je gereedschap in een goede cameratas of rugzak tegen de elementen beschermt. Probeer te vermijden om je camera de hele dag rond je nek te dragen. Heb je de camera toch voor een tijdje “in de aanslag”, hang ‘m dan onder je jas. Het is ook geen slecht idee om een UV filter op je lens te draaien. Van die filter zie je niets op je foto’s maar het beschermt wel je lens tegen vuil, regen en sneeuw.

Wanneer je fotografeert in de sneeuw houd dan rekening met je witbalans. De sneeuw reflecteert de lucht en wanneer die mooi open en blauw is krijgen je foto’s gemakkelijk een blauwe zweem. Draai je witbalans dan naar “bewolkt” om de foto’s terug wat ‘warmer’ te maken. Aangezien sneeuw de neiging heeft om nogal wit te zijn gaat de lichtmeter in je camera je foto’s willen onder belichten. Overbelicht met 1 á 2 stops om je belichting juist te krijgen.

De problemen met je camera en lenzen beginnen meestal wanneer je terug thuis bent en lekker warm in de huiskamer je camera uitpakt om je foto’s naar je PC te versluizen. 

Denk even na over het volgende, wat gebeurd er met een glas koud bier dat op je terrastafeltje staat in de zomer? Juist, het slaat onmiddellijk aan. Wanneer je je camera een paar uren in de koude hebt gebruikt is deze ook koud. Op zich geen probleem, de meeste cameras kunnen gebruikt worden tussen -40°C en +40°C. (Raadpleeg de handleiding van je toestel om zeker te zijn.) Wanneer je dan deze in de warme woonkamer uithaalt speelt je camera de rol van het glas bier en gaat het vocht in de lucht aanslaan op alle koude oppervlakten van je toestel. Haal op dat moment dus NOOIT het objectief van je body omdat dan, zowel je objectief als je body ook aan de binnenkant kan aanslaan.
Om dit te vermijden kan je best, voordat je terug naar binnen gaat, je camera en lenzen in een luchtdichte, plastic zak stoppen. De zak waar je camera in zit, gaat dan aanslaan aan de buitenkant maar de warme, “vochtige” lucht kan niet onmiddellijk aan je camera en is dus veilig. Laat je camera in de zak rustig op kamertemperatuur komen. Eens dat gebeurd is, kan de camera uit de zak en is dan perfect veilig.
Wanneer je een goede (lees: dure) camera tas hebt, kan deze ook eventueel de rol van de plastic zak spelen. 

Blijf dus zeker niet binnen wanneer het weer omslaat. De winter geeft een hele hoop interessante fotografische opportuniteiten. Grijp ze, maar houd rekening met je apparatuur!

Groeten,
Raf