Fotografie,… Dood?!

Laser Cutter at LPW Corporate & Covrex.
Ceramic monoblock pools and poolcovers.

 

Ik was laatst in gesprek met een kennis, die ook een eigen zaak runt en die ik al lang niet meer gezien had. Het onderwerp fotografie kwam naar boven. Zij had mijn website gevonden via facebook. Ik legde uit dat het inderdaad al lang een hobby van me was en dat het de laatste jaren een wat serieuzere vorm had aangenomen en dat het me zelfs terug achter de schoolbanken had gekregen. Bij deze opmerking keek ze nogal raar op. Ze vroeg zich het volgende af, en ik citeer, "ik snap niet  waarom iemand zó veel geld en nog veel meer tijd investeert in een business die zo dood is als een pier..." Bij het horen van deze opmerking voelde ik in eerste instantie totale verwarring. Toen kwam het 'fight-or-flight' instinct even piepen... Eens ik dat onder controle had moest ik een antwoord bedenken... Voor ik wat kon zeggen ging zij verder. "Kijk maar op mijn website, ik trek al die fotokes zelf, daar betaal ik niet voor hoor! *grijns*" 

Ik antwoorde met een vraag... "Hoeveel nieuwe klanten heb je gemaakt via je website sinds die online is?"

Stilte..., er werd een paar keer met de ogen geknipperd...

Als je als consument iets aan 't zoeken bent, of het nu een bakker, bloemist, kapper of eender wat is... Hoe begin je daar dan aan? Inderdaad, internet, Google!

Jouw website, of die van je zaak is hoe langer hoe meer jouw visitekaartje, het eerste contact met een potentiële klant. Het uitzicht van je website en de fotografie die er op te zien is geeft die potentiële nieuwe klant een gevoel of idee over jouw zaak. Wanneer die website met haken en ogen aan elkaar hangt en niet is nagedacht over de foto's die te zien zijn gaat die potentiële klant eerder geneigd zijn contact op te nemen met je concurrent. Want die zijn "visitekaartje" ziet er wél uit alsof hij zijn zaak serieus neemt. Hoe zou je zelf zijn?

Ik weet dat dit een beetje ruikt naar reclame, en eigenlijk is het dat ook... Maar niet voor mij persoonlijk, voor alle fotografen. Een fotograaf is opgeleid of heeft de ervaring om de foto's van jouw zaak op zo'n manier te maken dat de beelden een duidelijk en mooi beeld scheppen over wie jij bent en waar jouw zaak voor staat. Dit schept vertrouwen bij de consument. En dat is wat jouw stroom nieuwe klanten zal vergroten. En ja, het is een feit, je kan een heel groot deel echt wel zelf doen. Er zijn web-hosting bedrijven zoals bijvoorbeeld Squarespace, de interface en templates die zij aanbieden zijn ronduit prachtig en door iedereen gemakkelijk te gebruiken. Degelijke fotografie daarentegen is toch nog altijd iets dat je best door een professionele fotograaf laat doen. Zeker als het om je zaak, je broodwinning gaat.

We hebben de website van mijn kennis bekeken en we hebben samen gezocht naar iemand die haar kon helpen het te verbeteren. Twee maanden nadat haar nieuwe site met degelijke fotografie online ging, had ze haar investering al terug verdiend. 

Dus, nee... Fotografie is zeker niet dood. Maar omdat tegenwoordig iedereen een foto kan maken met camera of GSM of noem maar op, ligt de lat voor goede fotografie gewoon hoger en gaat de kennis die een fotograaf nodig heeft om te overleven verder dan alleen de pure fotografie... 

En dat, vind ik, maakt de uitdaging voor mij als fotograaf alleen maar interessanter...