Toeristen verwijderen uit je beelden.

Toeristen uit je beeld verwijderen.

Het gebeurt ons elk jaar opnieuw. Bewust of onbewust kiezen we een vakantieplaats waar iets te fotograferen valt. Eens op onze vakantie bestemming staan we vroeg op of blijven ter plaatsten laat hangen want we willen het mooiste licht op ons onderwerp. Zij het het colosseum in Rome, of de Eifeltoren in Parijs, het San Marcoplein In Venetië, maakt niet uit. Hoe vroeg of laat je ook ter plaatsten bent en hoeveel geduld je ook hebt er zullen altijd wel toeristen zijn die beeld ontsieren.

Ik kreeg laatst een tip van een collega fotograaf die het met Photoshop een koud kunstje maakt om die toeristen te verwijderen. Dat vond ik wel even de moeite om te delen.
Laat me ook even zeggen dat de hier gebruikte beelden uitsluitend voor de tutorial dienen en dus niet mijn beste werk zijn...

Het begint, zoals dat altijd het geval is, bij de opname.

Zorg ervoor dat je camera stevig op een statief staat en gebruik, als die voorhanden is, je afstandsbediening om je sluiterknop te bedienen.
Maak nu om de 10 à 15 seconden een opnamen. Zorg er voor dat je camera voor de hele tijd dat je opnames maakt niet beweegt en maak een 15 à 20 opnames.

Eenmaal de beelden op je PC haal je de beelden er uit waarop de toeristen altijd ten minsten van plaats zijn veranderd. Wanneer op 2 à 3 beelden die we gaan gebruiken een paar toeristen op de zelfde plaats zijn blijven staan is het mogelijk dat we daar in het finale beeld een soort "spook" van zien.

Doorgaans houd je nu een beeld of 10 over waarop je onderwerp altijd perfect op de zelfde plaats in het beeld staat en de toeristen telkens andere zijn of tenminste verplaatst zijn.
Deze beelden open je allemaal in Photoshop. (Dus niet als lagen maar als individuele files)

Open de beelden in Photoshop als individuele files

Dan ga je naar Bestand -> Scripts -> Statistieken.

Bestanden, Scripts, Statistieken

In het venster "Afbeeldingsstatistieken" zet je de 'Stapelmodus kiezen:' op 'Gemiddeld'.
Dan klik je op 'Geopende bestanden toevoegen' en dan op 'OK'.

Afbeeldingsstatistieken

Photoshop gaat nu aan de slag met je beelden. Het eindresultaat is een foto van je onderwerp maar dan zonder de telkens veranderende elementen.

het eindresultaat

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Heb je misschien een beter manier gevonden?
Dan hoor ik het graag!

Raf.